Jan Everink Site - Wandel en reis

H O M E Kustveiligheid Kunst en fotografie Overige artikelen Contact

Wandelroutes en reisverslagen door Jan Everink

Wandeling door de Oude Zijde in Amsterdam Deze wandeling gaat door een prachtig oud gedeelte van Amsterdam. De vermelde bezienswaardigheden zijn maar een kleine greep uit het vele moois dat op deze route te zien is. De wandeling is niet voor rustzoekers want in dit gebied is het meestal heel druk. De Oude Zijde is namelijk enorm in trek bij toeristen. Begin en einde: Centraal Station, Amsterdam. (februari 2013)

Wandeling Java/KNSM-eiland De wandeling begint bij het Rietlandpark in de wijk Rietlanden, vanaf het Centraal Station bereikbaar met tram 26. Met het Java/KNSM-eiland, dat aanvankelijk IJ-eiland heette, werd in de 19de eeuw ruimte gecreëerd voor de zich uitbreidende Amsterdamse haven-activiteiten. Na 1975, toen was besloten om de havenactiviteiten naar het westen van de stad te verplaatsen, werden het westelijke en oostelijke deel van het IJ-eiland heringericht als woonwijken, namelijk het Java-eiland en het KNSM-eiland. In feite gaat het om één eiland, het Java/KNSM-eiland. (oktober 2012)

De voorgeschiedenis van Amsterdam Na de Allerheiligenvloed in 1170 werden op de oevers van de Amstel, door mensen die hun eigen land door de overstroming waren kwijtgeraakt, nieuwe nederzettingen gevestigd. De oorspronkelijke en nieuwe gemeenschappen sloegen de handen ineen om dit gebied tegen mogelijke nieuwe overstromingen te beveiligen. Dat was het begin van Amsterdam. (augustus 2012)

Rondwandeling vanaf de Dam in Amsterdam Deze korte wandeling begint en eindigt bij het Nationaal Monument op het wellicht bekendste plein van de stad, de Dam. De lengte is ongeveer 2 km. Zowel de stad Amsterdam als het plein de Dam danken hun naam aan de dam in de Amstel die hier in de 13de eeuw werd gebouwd. Die dam was een onderdeel van de zeedijk die werd aangelegd om een eind te maken aan de vele overstromingen waardoor deze omgeving in die periode werd geteisterd.  (april 2012)

Wandeling in Pau, een stad in Zuid-Frankrijk met weinig pretenties en veel onverwachte charme Pau ligt op een heuvelplateau dichtbij de Pyreneeën. Dankzij deze unieke ligging heeft men vanaf meerdere plaatsen in de stad een fraai uitzicht op dat indrukwekkende gebergte. Deze wandeling van ongeveer 4 km gaat door het centrum van Pau, met onderweg volop gelegenheid tot horecabezoek, museumbezoek, winkelen, bekijken van bezienswaardigheden en genieten van het uitzicht. (maart 2010)

Wandeling door de Heerenduinen, van Santpoort Noord naar IJmuiden Een serie foto's van mijn herfstwandeling door de Heerenduinen, een natuurgebied dat onderdeel  is van het Nationaal Park Zuid Kennemerland. De herfstkleuren in dit prachtige duinlandschap waren opmerkelijk mooi.  (december 2009)

Fietstocht door het grensgebied bij Winterswijk Winterswijk is een vriendelijk dorp in de Achterhoek, met een gezellig centrum en een prachtige historische kerk. Maar Winterswijk is ook een uitgestrekte landelijke gemeente waarvan de oostgrens tegelijk de landsgrens met Duitsland is. In deze grensregio kan je heerlijk over landweggetjes fietsen, van vergezichten genieten en tot jezelf komen. Fietsen in dit door een eeuwenoude agrarische cultuur gevormde landschap is een belevenis die al je zorgen laat verdwijnen. (juni 2009)

Wandeling over de bovenkant van Luik Staande op de Place de l'Opéra zag ik in de verte boven de gevels de Basilique St-Martin oprijzen. Hij maakte een nogal ongenaakbare indruk daar boven. Beschrijving van mijn wandeling via een omweg door Sainte-Walburge naar deze kerk, die op het hogere gedeelte van Luik staat. De hele wandeling is ongeveer 9 km lang. Het hoogste punt ligt ongeveer 135 meter boven de Place de l'Opéra. (oktober 2008)

Old Town Nice (3) - Around Vieux Nice Not only Old Town Nice itself but also its immediate surroundings are interesting and beautiful. The broad Promenade des Anglais along the seafront of the Baie des Anges goes all the way to Nice Airport. At the South-East is a splendid park on the slopes and the top of the Castle Hill. And to the North-West you arrive at Place Masséna, the entrance point to a modern shopping area. (2007)

Old Town Nice (2) - Vieux Nice: a culinary paradise Old Town Nice is a culinary paradise. There are delicious special dishes like for example the genuine Salade Niçoise. Another specialty is socca, a large thin pancake which is baked in a wood-burning oven. (2007)

Old Town Nice (1) - The beautiful colors of Vieux Nice Old Town Nice (In French: Nice Vieille Ville or Vieux Nice) is without doubt the most beautiful part of the French city of Nice. The very narrow streets of Vieux Nice are full of beautiful colors; the bright yellow-brown of the houses harmonizes wonderful with the laundry hanging from the windows. (2007)

Pictures of Pau, France Pau is a beautiful town in the south of France, close to the Pyrenees. You see these mountains from many places in the town. The view of the majestic Pyrenees is especially great from the Boulevard des Pyrénées, a long street on a high edge at the south border of Pau. Below this edge are the small towns of Bizanos and Jurançon. (februari 2007)

Amsterdam, surprising city  A series of photos of beautiful Amsterdam. (maart 2002)

Het Baarnse bos: achttiende-eeuws parkbos met allure  Wandelen door het Baarnse bos en omgeving is wandelen door een interessant stuk Nederlandse geschiedenis. Met name de 18de en de 19de eeuw zijn zichtbaar aanwezig. Maar ook aan de liefhebbers van natuur en stilte heeft het Baarnse bos veel te bieden. (september 2001)

Durgerdam, schilderachtig havendorpje aan het Buiten-IJ De ontspannen sfeer in het nabij Amsterdam gelegen pittoreske havendorpje Durgerdam doet de bezoeker al gauw alle zorgen van de dag vergeten. Gedurende eeuwen was de visvangst de vrijwel enige bron van inkomsten van de Durgerdammers. Zelfs in de winter zag men kans om met de botvangst in het levensonderhoud te voorzien. De netten werden dan door daartoe in het ijs gehakte bijten uitgezet. (2001)

Durgerdam, nice old harbour village near Amsterdam  Durgerdam consists for the greater part of a long row of exquisite small houses at the edge of a narrow road on top of the old Zuiderzee dyke. Because everything in Durgerdam occurs at a slow pace and in a homy manner, there is still present that unique feel of a centuries-old Waterland harbour village. (2001)

Foto-impressie van Almere Foto's van Almere, de snelgroeiende dynamische stad in de Flevopolder.
(1998)

H O M E Kustveiligheid   Kunst en fotografie Overige artikelen Contact